Отново  на наш сънародник в Северна Македония. Вчера стана ясно,

...
Отново  на наш сънародник в Северна Македония. Вчера стана ясно,
Коментари Харесай

Пребитият българин в РСМ - изпълняват ли се поръчки?

Отново  на наш съотечественик в Северна Македония. Вчера стана ясно, че съпредседателят на сдружението на българите в РСМ „ Шемето ” Бекир Кадриески е бил пребит от чужд в центъра на град Струга.
Прочетете още
Според Живко Чакръкчиев, съпредседател на българското сдружение " Шемето " в Струга, Кадриевски е със сериозни вътрешни пострадвания след побоя.

" Нападението е осъществено от 5 индивида, четирима са го държали, а петият го е налагал. След това са го ритали долу на земята. За тях разбрах, че нормално извършват такива поръчки против възнаграждение ", съобщи Живко Чакръкчиев пред Нова.

По думите му Бекир е дал показания, като причинителите са докладвани на полицията. Чакръкчиев посочи, че Кадриевски няма български паспорт. През 1996 година той е бил хванат и пребит от тамошните управляващи и служби поради това, че има българско съзнание, споделя още Живко Чакръкчиев. По думите му преди нападението той не е имал никакъв допир с нападателите.

„ Докато е бил налаган и пребиван са се чули думи, които са обидни на етническа основа, поради това, че той е българин по съзнание, а и по генезис. Думи като „ замърсен българин ”, разяснява Виктор Стоянов от " Фондация " Македония ". Като има свидетели, които са чули тези изрази, докато той е бил налаган. 

„ Това редовно гонене на българите в РСМ основава доста неприятни усеща у българите тук ”, безапелационен е Стоянов. 

По думите му е изцяло допустимо нападателите да са изпълнявали поръчка. „ Някой желае хората с българско самосъзнание да бъдат уплашени, те да не бъдат културно и публично дейни в Северна Македония. Сякаш някой иска да ги принуди и уплаши - да бъдат българи единствено у дома ”, уточни още той.

По думите му един от вероятните решения е национална тактика за работа с лицата с българско самосъзнание в РСМ и тяхното подкрепяне от България. Както и принадлежности за подкрепяне на тази част от обществото в Северна Македония, „ която желае другарство с нас ”, т.е. действителна евроинтеграция.

Граждани приготвят митинг пред посолството на Северна Македония поради нападенията против българи в страната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР